საგულისხმოა ისიც, რომ ესპანელები საკვების მოსამზადებლად ძირითადად ცხოველურ ცხიმს გამოიყენებდნენ და მხოლოდ XX საუკუნის დასაწყისისათვის გადავიდნენ ზეითუნის ზეთზე, რომელიც დღეს ესპანელთა ერთ-ერთი სავიზიტო ბარათია. ქვეყნის თითოეულ რეგიონში დამკვიდრებულია განუმეორებელი კულინარული ტრადიციები, თუმცა მათი ტრაპეზის საერთო ატრიბუტებია ზეითუნის ზეთი, ნიორი, არომატული ხმელი სანელებლები და ღვინო.
ესპანეთში, კლიმატიდან გამომდინარე, ხილისა და ბოსტნეულის დიდი არჩევანია. ძალიან პოპულარულია აგრეთვე ბრინჯი, რომელიც ცნობილი პაეიას შემადგენლობაშიც შედის. ატლანტის ოკეანის სანაპიროზე მდებარე ესპანეთის ჩრდილოეთი ნაწილი სახელგანთქმულია წვნიანებითა და სოუსებით. ბასკური სამზარეულო ითვლება ყველაზე დახვეწილ სამზარეულოდ, კანტაბრიულმა სამზარეულომ კი სახელი გაითქვა მოლუსკების, კალმახის, სარდინისა და ორაგულის კერძებით.
თევზისა და საერთოდ ზღვის პროდუქტების მოხმარების მხრივ ესპანეთი იაპონიის შემდეგ მეორე ქვეყანაა მსოფლიოში. ესპანეთში განსაკუთრებით მიღებულია თინუსი, როგორც უმი და გამოყვანილი, ასევე შემწვარი, შებოლილი და დაკონსერვებული სახით. პოპულარულია აგრეთვე ესპეტო, ანდალუზიური მალაგის ტიპური კერძი, რომელიც უმეტესად სარდინებისაგან მზადდება. ეს არის შამფურზე აგებული და ნახშირზე შემწვარი თევზის ნაჭრები.
ღვინოსა და ლუდთან მისაყოლებელი ცნობილი საუზმეულია ტაპასი. ის შეიძლება შედგებოდეს ზეთისხილის, ლიმონის და თინუსის, ნუშის, შებოლილი ხორცისა და სხვა პროდუქტებისგან. განსაკუთრებით პოპულარულია ხამონი, საუზმეული შებოლილი ხორცით, ბუტერბროდები კალმარებით, ღორის მარინადით, კრევეტებით, ყველითა და ზეითუნის ზეთით და სხვა.
საუზმეულს მიეკუთვნება აგრეთვე მრავალფეროვანი ღვეზელები ხორცის, თევზისა და ბოსტნეულის გულსართით. განსაკუთრებით ცნობილია ბალეარის კუნძულების პიცის მსგავსი ღია ღვეზელის ერთ-ერთი სახეობა კოკა - სარდინებით, თინუსით ან ძეხვეულით; გალისიური ღვეზელი ემპანდა ხორცის, თევზისა და სოკოს გულსართით; კატალონიური პასტელი ომარის გულსართით.
ესპანეთში სადილი სალათებით იწყება. სალათაში გამოიყენება უმი და მოხარშული ბოსტნეული, ზღვის პროდუქტები, ლობიო, სოკო, კაპარი. სალათების საკმაზად საუკეთესო ვარიანტია ზეითუნის ზეთი ან ზეითუნის ზეთისა და ძმრის ნაზავი. სალათების რეცეპტურა დამოკიდებულია ქვეყნის რეგიონსა და წელიწადის დროზე.
სალათების შემდეგ სუფრასთან მოაქვთ შეკმაზული წვნიანი ან სუპ-პიურე. ესპანური სამზარეულოს მშვენებას წარმოადგენს ოლია პოდრიდა, სქელი წვნიანი მოშუშული ხორცითა და ბოსტნეულით. საქვეყნოდაა ცნობილი ანდალუზიური გასპაჩო, ცივი წვნიანი, რომელსაც თერმული დამუშავება არ სჭირდება. გასპაჩოს რეცეპტი მარტივია: ცივ წყალში დამბალ პურს ურევენ პამიდორს, დანაყილ ნიორს, ზეითუნის ზეთსა და სანელებლებს.
სევილიაში ცივი სუპ-პიურე ცნობილია სალმორეხოს სახელით, ანდალუზიაში კი ამზადებენ ახობლანკოს, ასევე ცივ სუპ-პიურეს, ოღონდ ტომატის გარეშე. ესპანელები უდიდეს პატივს სცემენ ბრინჯის კულტურას. ყველაზე ცნობილი ესპანური ბრინჯიანი კერძია პაეია, რომელიც ესპანელების მტკიცებით, სამასზე მეტი სახეობის არსებობს. კლასიკურ პაეიაში, ბრინჯის გარდა, შედის 6-7 სახეობის თევზი, ზღვის პროდუქტები, ქათამი, კურდღელი, თეთრი ღვინო და სანელებლები. ზოგიერთ რეგიონში პაეიას ლობიტოს, ბარდისა და სოკოს დამატებით აკეთებენ.
ვალენსია ითვლება ბრინჯის გავრცელების მთავარ რეგიონად. აქ ტრადიციულად ბრინჯს ამზადებენ პამიდორთან, არტიშოკთან, თინუსთან და სხვა ბოსტნეულთან ერთად. ცნობილი კერძია არროზ ნეგრო, კალმარით მომზადებული შავი ბრინჯი. ესპანეთის ყველა რეგიონში აწარმოებენ ყველს. მეზობელი ფრანგებისაგან განსხვავებით, ესპანელები ყველის გამოყენებას რთულ კერძებში, სუფრასთან დაჭრილი ყველის მიტანას ან ბუტერბროდების მომზადებას ამჯობინებენ.
ყველა რეგიონს აქვს თავისი რჩეული ყველი, მაგრამ ყველაზე ცნობილია კაბრალესი ცისფერი ობით. იგი იწარმოება ასტურიაში ძროხის, ცხვრისა და თხის რძის ნაზავისაგან. ამ ყველს მკვეთრი სუნი და ცხარე გემო აქვს. ტრადიციულად, კაბრალესს ჯერ ცხოველთა ექსკრემენტებით ფარავენ, ხოლო შემდეგ ნეკერჩხლის ფოთლებში ახვევენ.
ყველაზე გავრცელებულია ტურონი - ნუგა ნუშით, რომელიც ადრე საშობაოდ მზადდებოდა. ესპანელებმა მისი მომზადება ისწავლეს არაბებისაგან, რომლებიც იბერიის ნახევარკუნძულზე ათასი წლის წინ ცხოვრობდნენ. ტურონი მზადდება თაფლით, ნუშით და კვერცხის ცილით, ზოგჯერ ემატება შოკოლადი, ჩირი და სხვ. საშობაოდ აცხობენ პოლვორონესს, ფხვიერ ნამცხვარს ნუშის, დარიჩინისა და ქუნჯუთის დამატებით. ამ ნამცხვრის ბევრი ვარიანტი არსებობს.
ნამცხვარი ღორის ქონით მზადდება, რაც მის წმინდა ესპანურ წარმოშობაზე მიგვანიშნებს და არავითარი მუსულმანური გავლენა არ გააჩნია. ითვლება, რომ ყველაზე საუკეთესო პოლვორონესი ცხვება ანდალუზიაში, რომელიც სამართლიანად ითვლება კიდეც ამ ნამცხვრის სამშობლოდ. პოლვორონესის გულსართი შეიძლება იყოს ლიმონის, შოკოლადის, ანისულის და სხვა.
ესპანური ტკბილეულის საუკეთესო ნიმუშებია, მაგალითად, კატალონური კრემი - კრემ კატალანა - რომელიც მზადდება კვერცხის გულების, შაქრის, რძის, ლიმონის ცედრისა და დარიჩინისაგან. კანარის კუნძულებზე ამზადებენ ნუშის კრემს - ბიენმესაბეს და რძის პუდინგს - ლეჩე კანარია. ბასკების და ასტურიელების საყვარელი ხილია ვაშლი. მათთან ყველაზე მიღებული ტკბილეულია ნიგვზითა და ჩირებით ფარშირებული გამომცხვარი ვაშლი, ვაშლის ღვეზელი, ვაშლის პუდინგი და სხვა. გალისიაში ამზადებენ მარ-ნორ-გლასეს, ესაა შაქრის მინანქარში ამოვლებული წაბლი. პოპულარული ტკბილეულია აგრეთვე ბეზე ქოქოსით.
რუსუდან სავანელი
წყარო: